Karşıyaka Müzesi, konumlandığı semtin dokusundan öğrenen ve ona uyum sağlayan tasarım anlayışıyla semte, mahalleye ve kente yeni bir kültürel odak noktası ve kamusal alan kazandırmayı amaçlıyor. Mahalle ölçeğinden kent ölçeğine çıkarken bağlamsal olarak duyarlı bir yapıya sahip Karşıyaka müzesi, Karşıyaka’nın ve İzmir’in yeninden yapılanmasında önemli bir rol oynuyor.
Karşıyaka Müzesi, konumlandığı semtin dokusundan öğrenen ve ona uyum sağlayan tasarım anlayışıyla semte, mahalleye ve kente yeni bir kültürel odak noktası ve kamusal alan kazandırmayı amaçlıyor. Mahalle ölçeğinden kent ölçeğine çıkarken bağlamsal olarak duyarlı bir yapıya sahip Karşıyaka müzesi, Karşıyaka’nın ve İzmir’in yeniden yapılanmasında önemli bir rol oynuyor.
Yapı, İzmir Karşıyaka ilçesinde, şehrin ana arteriyle ayrılan Bayraklı İlçesi sınırında konumlanıyor. Birbirinden fiziksel anlamda kopuk halde bulunan iki mahalleyi birleştiren bir geçit görevi görüyor. Bununla birlikte alışılagelmiş yatay müze akışını burada ki küçük oturum alanında rampalar ile oluşturmayı hedefliyor
Yapı, dikey betonarme perde çekirdek duvarlar ve etrafında dizilen çelik strüktür sistemiyle taşınır. Zeminden ve galeri katına yükselen diagonal çelik kolonlar hem rampaları hem de en üst hacmin kafes strüktürünü taşır. Bu sayede yapıyı zeminden kopararak peyzaj ve zeminin tek bir mekan olarak çalışmasına olanak tanır.
Cephede beyaz perfore delikli metal plaka kullanılarak daha şeffaf bir görünüm kazanılması hedeflenmiştir. Bu sayede rampaların cephede oluşturduğu dinamik akış okunur hale getirilmiştir.
İç Sokak / Geçit
Müzenin kuzeyinde yer alan konut bölgesi, güneyinde yer alan arter ve sınırdan kot farkıyla ayrışarak geçirimsiz ara bir bölge oluşturuyor. Yapı ve peyzaj ile güney ve kuzey arasındaki iki kotu birbirine bağlayarak bir geçit göreviyle bölgeyi daha geçirgen ve aktif kamusal alanlara kavuşturması hedeflenmiştir.
Müze kütlesinde dış cepheye yaslanan rampalar yapıyı sararak yükselirken kısıtlı olan “zeminin çoğaltılması”, aynı zamanda da düşey yapılaşma olan bölgede kütle olarak ilişki kurması amaçlanmıştır. İç sokak adını alan zemindeki kamusallığın yapıdaki sürekliliğiyle oluşan rampalar, sirkülasyon işleviyle birlikte galeri mekân programlarını içerecek düzende tasarlanmıştır. Sarmal iç sokak sergi rotasını tanımlıyor, aynı zamanda yapının kütlesinde de bu akış hissedilebiliyor
Kente Açılan Pencereler
Yapının en üst katından başlayan sergi rotası ve iç sokakla ziyaretçiyi zemine doğru yönlendirirken ara kotlardaki duraklama mekanlarında kente açılan pencerelerle bakı noktaları sunmaktadır. Şehre panoramik açılar veren pencereler hem iç sokağın gün ışığından faydalanmasını hem de müzenin kütlesel yapısını dışa dönük hale getirmeyi amaçlamıştır. Bu sayede kente dair bilinç oluşturmayı hedefleyen Karşıyaka müzesinde, müzenin şehirle ilişkisini hatırlatan kesit görüntüler yaratılır, kent de serginin bir parçası haline getirilir.
Karşıyaka Mimarlık Merkezi
Karşıyaka Müzesi geleceğe dönük kent stratejilerin tartışıldığı, sergilendiği ve katılımcı bir sistem oluşturmayı hedefleyen bir Mimarlık Merkezi programı önermektedir. Kentin tarihini sunan müzede aynı zamanda geleceğini inşa etmek için kurulabilecek mimarlık merkezine müzenin giriş bölümünde iki katlı bir mekân tasarlanmıştır.